Wij gebruiken cookies voor de beste ervaring van de website. lees privacyverklaring. accepteer >

FAQ'S

Hieronder volgt een overzicht van de meest gestelde vragen. Klik op onderstaande links om direct naar de betreffende rubriek te navigeren.

Algemeen
Logistiek
Anonimiteit
Testen
Soa

Algemeen


terug naar boven ^Inloggen

V: Hoe werkt het inloggen?
A: Na de afronding van de bestelling wordt er via e-mail een unieke inlogcode gestuurd naar het opgegeven e-mail adres. Met deze unieke code kan ingelogd worden op het afgeschermde deel van deze site. Het afgeschermde deel geeft inzicht in de status van de bestelling t/m de uitslag.

V: Ik ben mijn inlogcode kwijt, wat nu?
A: In de welkomst email van i-thats me staat de unieke logincode. Bent u de inlogcodes kwijt ga dan naar de inlogpagina op deze site en vul uw e-mailadres in onder inlogcode kwijt. Er zal dan opnieuw een email met de inlogcode naar u toegestuurd worden. Lukt het dan nog niet om in te loggen mail dan.

V: Ik heb geen email met inlogcode gekregen?
A: De inlogcode wordt verstrekt zodra de betaling is binnengekomen. Na een succesvolle betaling wordt er een bevestigingsscherm van uw bank getoond. Wanneer dit niet in het scherm is verschenen is er mogelijkerwijs iets misgegaan met de betaling. Is de betaling wel succesvol verlopen maar er is geen bevestigingsmail ontvangen mail dan of bel 06 17 16 73 61 (alleen tijdens kantooruren)

terug naar boven ^Informatie

V: Hoe lang duurt het voor ik antwoord krijg op een vraag?
A: Voor alle vragen geldt dat we ernaar streven om direct of de eerstvolgende werkdag antwoord te geven. Vragen kunnen per email of telefonisch (06 17 16 73 61, alleen tijdens kantooruren) worden gesteld.

terug naar boven ^Klachten

V: Waar kan ik een klacht melden en wat gebeurt ermee?
A: Een klacht kan per email gemeld worden . Het bedrijf achter i-thats me is SOATestAnywhere en heeft een procedure voor klachtenafhandeling. Dus zodra een klacht wordt gemeld wordt het volgens deze procedure afgehandeld. Er zal zo spoedig mogelijk contact met u worden opgenomen over de afhandeling van de klacht.


Logistiek


terug naar boven ^Bestellen

V: Hoe lang na het bestellen wordt het pakje verstuurd?
A: Na het succesvol plaatsen van de bestelling en het ontvangen van een bevestiging met inlogcode zal op de eerstvolgende werkdag een afname set worden verstuurd naar het opgegeven adres of Kiala ophaalpunt.

terug naar boven ^Betalen

V: Welke betalingsmogelijkheden zijn er?
A: Er kan betaald worden met creditcard en iDeal. Hiervoor geldt dat de betaling via MultiSafepay wordt verwerkt. Hiervoor moet eenmalig een registratie worden gedaan. Op het bankafschrift is dan alleen de naam van MultiSafepay en de naam van STA te zien en dus niet SOATestAnywhere.

V: Kan ik ook contant betalen?
A: Op dit moment is contant betalen nog niet mogelijk.

terug naar boven ^Bestelling vervolgen

V: Hoe kan ik mijn bestelling vervolgen?
A: Na de afronding van de bestelling wordt er via email een unieke inlogcode gestuurd naar het opgegeven e-mail adres. Met deze unieke code kan ingelogd worden op het afgeschermde deel van deze site. Het afgeschermde deel geeft inzicht in de status van de bestelling t/m de uitslag.

terug naar boven ^Ontvangen /ophalen

V: Mijn pakje is niet aangekomen. Hoe kan ik mijn bestelling vervolgen?
A: Met de unieke inlogcode kan er worden ingelogd op het afgeschermde deel van deze website. Hier kan de status van de bestelling geraadpleegd worden. De verwerking vindt in principe elke werkdag plaats, de ontvangst is uiteraard afhankelijk van de snelheid van de postbezorging. Is het pakje wel verzonden maar niet binnen 5 dagen aangekomen mail dan of bel dan naar 06 17 16 73 61 (tijdens kantooruren).

V: Welke aflevermogelijkheden zijn er voor het pakje?
A: Behalve een huisadres waar het pakje wordt afgeleverd kan ook gekozen worden voor een algemeen ophaalpunt. Klik hiervoor onder Kialapunt en kies het door u gewenste ophaaladres.

terug naar boven ^Afnemen

V: Ik ben de gebruiksaanwijzing kwijt, hoe moet de afname worden uitgevoerd?
A: Per afnamemateriaal is ook digitaal een gebruiksaanwijzing beschikbaar (onder informatie), die kan worden uitgeprint. Klik op desgewenste gebruiksaanwijzing om deze op te vragen.

V: Tot wanneer kan ik de afname materialen gebruiken?
A: Op de verpakking staat een verloopdatum. Tot en met deze datum kunnen de afnamematerialen gebruikt worden.

V: Mijn buisje is omgevallen tijdens de bloedafname, kan ik het toch opsturen?
A: Nee, als het buisje is omgevallen kan het niet meer worden opgestuurd. Stuur een email voor hulp.

terug naar boven ^Retourneren

V: Hoe moet ik het pakje terugsturen na monster afname?
A: Het doosje waarin de testen zijn ontvangen, wordt ook gebruikt om de afname materialen in terug te sturen. Het pakje kan gewoon in de brievenbus gedeponeerd worden, het liefst vlak voor de eerstvolgende lichting. Het pakje kan ook bij een postkantoor worden afgeleverd.

V: Hoe lang na afname moet ik het terugsturen?
A: Het pakje kan via de reguliere post worden verzonden, stuur het terug op de dag van afname. Mocht dit onverhoopt niet lukken bewaar het dan in de koelkast tot het moment dat u het kunt posten. Let op: de monsters moeten binnen 5 dagen op het laboratorium zijn.

terug naar boven ^Uitslag

V: Wanneer zijn de resultaten bekend?
A: De status van de testen kan worden gevolgd via het afgeschermde deel van de website. Als de testen bepaald en de uitslagen definitief bekend zijn, wordt er een e-mail gestuurd. Dit is meestal binnen 5 werkdagen na aankomst in het laboratorium.

V: Hoe ontvang ik mijn uitslag?
A: Als de testen bepaald en de uitslagen definitief bekend zijn, wordt er een e-mail gestuurd. U kunt dan inloggen, met uw login code die u ontvangen heeft in uw welkomstmail, op het afgeschermde deel van de website. U kunt uw uitslagen inzien en uitprinten. Als u liever gebeld wil worden over de uitslag kunt u dit aangeven tijdens het bestelproces. U kunt dan het vakje "bel mij over de uitslag" aanvinken en een telefoonnummer invoeren.

V: Uitslag ontvangen hoe verder?
A: Mocht de uitslag onverhoopt niet gunstig zijn, dan verwijzen wij u naar uw huisarts of naar een soa behandelcentrum in uw omgeving. Print de uitslag uit en neem deze mee naar het consult met de arts. De testuitslag is even betrouwbaar als wanneer uw huisarts dan wel een soa behandelcentrum de test zou hebben aangevraagd. Alle bepalingen, inclusief bevestigingstesten worden volgens de meest actuele professionele richtlijnen uitgevoerd. Het laboratorium is CCKL geaccrediteerd en ISO 15189 gecertificeerd. De behandelend arts hoeft dan niet opnieuw de testen te laten uitvoeren.

V: Wat als er bij de uitslag staat “mislukt” ?
A: In het laboratorium wordt bekeken of de afname van de verschillende materialen goed is uitgevoerd. Wanneer dit onverhoopt niet het geval is komt er bij de uitslag “mislukt” te staan, met een uitleg wat er niet goed gegaan is.
Eenmalig wordt er in dat geval een nieuwe afname set van het materiaal dat niet goed is afgenomen opgestuurd.


terug naar boven ^

Anonimiteit


V: Waarom zijn er gegevens nodig bij een anonieme bestelling?
A: Ook voor het anoniem versturen zijn minimale gegevens nodig om te bepalen wat waar naar toegestuurd moet worden. Een emailadres is nodig voor toezending van een unieke inlogcode en eventuele aanvullende communicatie.

V: Kan er gebruik gemaakt worden van een tijdelijk emailadres?
A: Er kan altijd een tijdelijk emailadres aangemaakt worden bij gmail of >windows live hotmail (een Live ID is vereist).


terug naar boven ^Anoniem betalen

V: Wat zijn de mogelijkheden voor anoniem betalen?
A: Op deze website wordt gebruik gemaakt van MultiSafepay dat anonimiteit garandeert. Er kan via dit systeem betaald worden met iDeal en met creditcards. Op uw afschrift komt alleen de naam van MultiSafepay en de naam van STA te staan en niet van SOATestAnywhere.

terug naar boven ^Anoniem afname set ontvangen/ophalen

V: Kan ik mijn pakje anoniem ontvangen?
A: Ja, dat kan. Tijdens de bestelling kan gekozen worden voor een algemeen ophaalpunt. Klik hiervoor onder Kialapunt en kies het gewenste ophaaladres.
Bij het ophalen zal wel gevraagd worden naar een ID bewijs, maar u mag het product namens iemand anders (het pseudoniem) ophalen. De afzender van het pakket is STA. Bij de medewerker is geen andere bedrijfsnaam bekend.

terug naar boven ^

Testen


V: Welke testen zijn beschikbaar?
A: De volgende soa testen zijn momenteel beschikbaar bij i-my personal SOA check
  • Chlamydia/Gonorroe/Trichomonas - Dit is een combinatie die samen uit één afname wordt bepaald. Voor mannen in urine voor vrouwen uit een afname met een wattenstaafje uit de vagina, voor mannen of vrouwen die anale seks hebben gehad, een afname met een wattenstaafje uit de anus. Voor mannen of vrouwen die orale seks hebben gehad, een afname met een wattenstaafje uit de keel.
  • Hiv-antistoffen
  • Hepatitis B antistoffen (anti-HBcT wordt bepaald. Dit zijn antistoffen die tijdens en na een actieve infectie met het Hepatitis B virus ontstaan en daarna ook aantoonbaar blijven)
  • Syfilis antistoffen

V: Hoe betrouwbaar zijn de testen?
A: De testuitslag is even betrouwbaar als wanneer uw huisarts dan wel een behandelcentrum de test zou hebben aangevraagd.
Voor het aantonen van Chlamydia trachomatis, Gonorroea, en trichomonas vaginalis worden DNA bepalingen uitgevoerd (PCR test). Hiv, Syfilis en Hepatitis B worden uitgevoerd in zelf afgenomen vingerprikbloed. Dit gebeurt met een speciaal hiervoor ontwikkelde afnameset, waarmee bloedplasma wordt verkregen. Alle testen zijn gevalideerd voor het op deze manier verkregen bloedplasma. Bij hiv en Syfilis worden alle positieve resultaten bevestigd met een in hetzelfde monster uitgevoerde specifieke bevestigingstest (immunoblot). Deze testprocedures geven de hoogst haalbare betrouwbaarheid.

V: Wat is het verschil tussen deze testen en de testen van de GGD/huisarts?
A: Alleen de afname is anders dan gebruikelijk. Er wordt namelijk zelf afgenomen en opgestuurd. Daarna is de verwerking van de monsters hetzelfde en dus even betrouwbaar als wanneer er bij de huisarts of de GGD bloed of urine afgenomen zou zijn. Alle testen in het speciaal afgenomen vingerprikbloed zijn even betrouwbaar als in bloed dat op de klassieke manier via een bloedprik is afgenomen.

V: Wat is het verschil tussen deze testen en een zelftest, waarbij direct een uitslag zichtbaar is?
A: Het verschil is in eerste instantie dat de testuitslagen van de i-my personal SOA check niet zelf worden afgelezen en dus ook niet direct bekend zijn. Maar het belangrijkste verschil is het verschil in betrouwbaarheid van zowel een positieve als een negatieve uitslag. Omdat alle bepalingen op een laboratorium volgens de hoogste professionele standaard worden uitgevoerd geldt de hoogst haalbare betrouwbaarheid. De kwaliteit is volkomen hetzelfde als wanneer het via de huisarts, een soa poli of een specialist in het ziekenhuis zou gaan.

V: Is de testuitslag voldoende betrouwbaar voor behandeling door een medicus?
A: De testuitslag is even betrouwbaar als wanneer uw huisarts, een medisch specialist dan wel een soa behandelcentrum de test zou hebben aangevraagd.

V: Welke testen moet ik aanvragen?
A: Wanneer u niet precies weet waarop u zich wilt laten testen biedt de testwijzer op deze site uitkomst. De vragen uit de testwijzer leiden tot een advies over de testen die in uw situatie het meest geschikt zijn.

V: Wat is het beste moment om te testen na mogelijke besmetting?
A: Voor alle soa’s geldt een zogenaamde incubatie tijd. Dat is de tijd tussen het moment van besmetting en het werkelijk ontstaan van de infectie. De tijd tussen besmetting en infectie (incubatietijd) verschilt per soa-verwekker (zie onderstaand lijstje). De kans om een soa aan te tonen neemt toe met het verstrijken van de incubatietijd en is het hoogste op het moment van de infectie. Mocht de test negatief zijn (geen soa aangetoond) dan kan het nuttig zijn om de test te herhalen, zeker wanneer er sprake is van een afname tijdens de incubatie periode.

V: Wat te doen bij een vastgestelde soa?
A: Wanneer in het laboratorium een soa wordt vastgesteld, dan is het belangrijk om hiervoor behandeld te worden. Dit kan bij uw huisarts of bij een soa behandelcentrum in uw omgeving. U kunt uw uitslag gewoon uitprinten en meenemen. Tevens is het belangrijk om uw contact(en) te informeren. Zodat deze zich kunnen laten testen en indien nodig worden behandeld. Dit kan anoniem via SOA Alarm (www.partnerwaarschuwing.nl).

V: Wat te doen bij reeds bestaande klachten?
A: Ga bij bestaande klachten altijd naar de huisarts of een andere hulpverlenende instantie zoals de GGD

V: Hoe waarschuw ik mijn partners anoniem dat er bij mij een SOA of HIV is vastgesteld?
A: Als uit de uitslag blijkt dat er bij u een SOA of HIV is vastgesteld is het belangrijk dat u direct uw intieme contacten waarschuwt. Dit kan via SOA Alarm op de website www.partnerwaarschuwing.nl.

V: Waar moet ik heen als er een SOA of HIV is vastgesteld?
A: Als uit de uitslag blijkt dat er bij u een SOA of HIV is vastgesteld is het belangrijk dat u zich laat behandelen. Dit kan door uw huisarts of bij een soa behandelcentrum in uw omgeving.

V: Heeft het zin om me te laten testen wanneer ik geen klachten heb?
A: Een soa geeft niet in alle gevallen ook echt klachten. Bij gelopen risico blijft het dus verstandig om geregeld te testen op een soa. De GGD adviseert dit 2x per jaar te doen.

V: Wanneer is een test voor mijn situatie gewenst?
A: De keuze of en zo ja welke soa-test nuttig is om aan te vragen te afhankelijk van meerdere factoren zoals het geslacht, de leeftijd , hoelang geleden het seksueel risico contact heeft plaatsgehad, de aard van het risicocontact, de risicogroep, partner bekend met soa, algemene ongerustheid etc. Doorloop de vragen van de testwijzer voor een advies.

V: Kan ik een vaginale afname doen tijdens de menstruatie?
A: Ja, dat kan. De menstruatie heeft geen invloed op de test.

terug naar boven ^

soa


V: Zijn er altijd klachten?
A: Nee, in veel gevallen verloopt een soa juist zonder klachten.

V: Hoe merk ik dat ik een soa heb?
A: Soms geeft een soa alleen algemene klachten zoals een griepachtig ziekte beeld of met een korte periode van huiduitslag. In veel gevallen verloopt een soa echter zonder klachten.

V: Wanneer loop ik risico op een soa?
A: Na ieder onbeschermd seksueel contact.

V: Wat is de tijd tussen besmetting en het kunnen aantonen van een soa?
A: Voor alle soa’s geldt een zogenaamde incubatie tijd. Dat is de tijd tussen het moment van besmetting en het werkelijk ontstaan van de infectie. De tijd tussen besmetting en infectie (incubatietijd) verschilt per soa-verwekker (zie onderstaande lijstje). De kans om een soa aan te tonen neemt toe met het verstrijken van de incubatietijd en is het hoogste op het moment van de infectie. Mocht de test negatief zijn (geen soa aangetoond) dan kan het nuttig zijn om de test te herhalen, zeker wanneer er sprake is van een afname tijdens de incubatie periode.

Incubatietijd per soa

SoaIncubatietijd
Chlamydia1-3 weken
Gonorroe2-5 dagen
Syfilis3-4 weken
Trichomonas1-4 weken
Hepatitis B2-3 maanden
Hiv1-3 maanden