Wij gebruiken cookies voor de beste ervaring van de website. lees privacyverklaring. accepteer >

Soa info

Seksueel overdraagbare aandoening
Een seksueel overdraagbare aandoening (soa), is een ziekte die vooral wordt overgedragen door onveilig vrijen (geslachtsgemeenschap, orale seks of anale seks).

Per jaar lopen in Nederland naar schatting ruim 100.000 mensen een soa op. Sommige soa’s hebben ernstige gevolgen als ze niet op tijd worden behandeld. Gelukkig zijn de meeste soa’s gemakkelijk te genezen. Soa’s zijn besmettelijk. U kunt een soa hebben zonder dat u er iets van merkt. Zo kan een soa (ongemerkt) worden doorgeven.
Voorbeelden van soa zijn: chlamydia, gonorroe, herpes, genitale wratten, hepatitis B, syfilis en hiv.
Soa's worden overgedragen via sperma, bloed, vaginaal vocht en bij contact tussen slijmvliezen. Slijmvliezen zitten onder andere in de mond, anus, penis en vagina.

Een soa krijgt u niet door: uit het kopje van een ander te drinken, een hoestbui, insectenbeten, te zwemmen in een zwembad, of door een (vieze) WC-bril.

Hieronder wordt uitleg gegeven over de soa's waarvoor u bij SOATestAnywhere een test kunt bestellen.

Chlamydia (officiële volledige naam: Chlamydia trachomatis)
Chlamydia is de meest voorkomende soa in Nederland. Chlamydia is een infectie die veroorzaakt wordt door een bacterie. Deze nestelt zich in de slijmvliezen van de geslachtsdelen. Hierdoor kunnen ontstekingen ontstaan in de urinebuis, de anus en de baarmoedermond. Ook kan de infectie zich in het lichaam verder verspreiden en voor verschillende klachten zorgen en kan bijvoorbeeld leiden tot onvruchtbaarheid.
Chlamydia kan naast vaginale en anale seks ook direct met het slijm via de handen worden overgedragen. Bij het gebruik van condooms is de kans op het oplopen van chlamydia kleiner. Chlamydia is eenvoudig te genezen met een antibioticumkuur.

Gonorroe (officiële volledige naam: Neisseria gonorrhoeae)
Gonorroe, ook wel druiper genoemd, is misschien wel een van de meest bekende soa's.
Gonorroe wordt veroorzaakt door een bacterie, die leeft op en in de slijmvliezen van de vagina, penis, anus, keel en ogen. Door orale seks is het mogelijk om Gonorroe in de keel te hebben. Bij gonorroe in de anus zijn er meestal geen opvallende klachten.
Gonorroe kan net als bij Chlamydia tot onvruchtbaarheid leiden. Ook kan de infectie zich in het lichaam verspreiden en gewrichtsontstekingen geven.
Ook Gonorroe is met antibiotica te behandelen.

Trichomonas (officiële volledige naam: Trichomonas vaginalis)
Trichomonas is een infectie die vrij vaak voorkomt, maar niet ernstig is. Bovendien is het goed te behandelen. Over het algemeen hebben vrouwen bij een trichomonas-infectie meer klachten dan mannen. Waar mannen vaak niets merken van een trichomonas-infectie, kunnen vrouwen last krijgen van een ontstoken plasbuis, blaas en vagina.

Syfilis
Syfilis wordt ook wel lues genoemd. Het komt in Nederland minder voor maar als er niet op tijd behandeld wordt kan syfilis zeer gevaarlijk zijn. De infectie verloopt in drie ziekte fases.

Gemiddeld drie weken na de besmetting beginnen de eerste klachten. Op de plek van de besmetting ontstaat een meestal pijnloze zweer. Deze verdwijnt vanzelf maar de ziekte is niet over. Ook dan bestaat er kans op besmetting bij onbeschermde seks.

Na een tijd zonder klachten begint het tweede stadium. Het virus heeft zich via het bloed verspreid door het lichaam. Daardoor kan er een gevoel van grieperigheid en vlekjes op de huid ontstaan. Ook deze klachten gaan vanzelf over. Maar de ziekte en de besmettelijkheid bestaan nog steeds.

Zonder behandeling tijdens het tweede stadium komen er na maanden tot jaren, in het derde stadium, serieuze klachten. Het virus heeft zich overal in het lichaam verspreid en kan aan de organen zoals het hart en de hersenen behoorlijke schade aanrichten.

Vroegtijdige behandeling kan syfilis genezen. Als het derde stadium is bereikt kan behandeling voorkomen dat er nog verdere schade ontstaat. Zonder behandeling is syfilis een dodelijke ziekte.

Hepatitis B
Hepatitis B is een ontsteking van de lever, veroorzaakt door het hepatitis B-virus. Het komt wereldwijd veel voor en is erg besmettelijk. In Nederland wordt dit virus vooral overgedragen door seksueel contact. Het komt via de slijmvliezen van de geslachtsorganen het lichaam binnen en verspreid zich via het bloed naar de lever. Daar nestelt het virus zich in de cellen en veroorzaakt een ontsteking. Het virus bevindt zich in het bloed, maar ook in andere lichaamsvloeistoffen, zoals sperma, speeksel en vaginaal vocht.

De infectie kan zonder duidelijke klachten verlopen.
Meestal is het lichaam het virus binnen een half jaar de baas en is de infectie voorbij. Dat kan met bloedonderzoek worden aangetoond. Het virus is verdwenen uit het lichaam en er zijn antistoffen tegen het virus gevormd. Dan is iemand niet meer besmettelijk.
Soms gebeurt het dat het lichaam het virus niet de baas wordt. Het wordt dan een chronische ontsteking en men wordt drager. Iemand die drager is, is besmettelijk voor anderen.

HIV
Hiv is het virus dat aids veroorzaakt. Het virus kan zich bevinden in bloed, speeksel, sperma en voorvocht, vaginaal vocht en moedermelk. Het virus kan worden opgelopen door onbeschermde seks of door contact met besmet bloed.
Muggen brengen geen HIV over en u krijgt het virus ook niet van zoenen, knuffelen of handen schudden.

Eenmaal in het lichaam begint het virus het afweersysteem af te breken. HIV en AIDS zijn tot op heden niet te genezen. Wel bestaan er behandelingen met HIV remmers. Hiermee kan aids voorkomen of uitgesteld worden.