Wij gebruiken cookies voor de beste ervaring van de website. lees privacyverklaring. accepteer >

Teststappenplan

Zekerheid over soa en hiv in zeven stappen

OP DEZE PAGINA STAAN DE ZEVEN STAPPEN ONDER ELKAAR. ALS U OP EEN STAP KLIKT, KLAPT DE INFO DIE BIJ DIE STAP HOORT UIT. ZO BLIJFT HET OVERZICHTELIJK.

1. Testen op soa en/of hiv, ja of nee?
Er kunnen verschillende redenen zijn om u te testen op soa en/of hiv, bv:
  • U heeft onbeschermde seks gehad of het condoom is gescheurd tijdens de seks. U kunt hierdoor ongerust zijn en bent bang dat u een soa heeft opgelopen.
  • U bent gewaarschuwd door een sekspartner, bij wie een soa geconstateerd is.
  • U heeft een vaste relatie en wilt zonder condooms gaan vrijen. Voor de zekerheid is het goed zich beide op een soa te testen.

Als u lichamelijke klachten heeft, adviseren wij u om naar uw huisarts of een soa-centrum te gaan. Als een arts vaststelt dat u (waarschijnlijk) een soa heeft, wordt vaak meteen met behandeling gestart.
In alle andere situaties is de soa- afnameset een uitkomst, omdat u op een eenvoudig manier de zekerheid krijgt over soa en/of hiv in alle privacy.

2. Wanneer testen op soa en/of hiv?
Als u lichamelijke klachten heeft, is het aan te raden om u meteen te laten testen. Als u geen klachten heeft en u heeft risico gelopen, moet u minimaal twee weken wachten met een soa-test. Pas dan kan met zekerheid worden vastgesteld dat u geen soa heeft. Een hiv-test geeft pas absolute zekerheid drie maanden nadat u risico hebt gelopen.

3. Op welke soa testen?
Het kan zijn dat u zelf weet waarop u zich precies wilt laten testen, bijvoorbeeld omdat u seksueel contact heeft gehad met iemand bij wie achteraf bleek dat hij of zij een bepaalde soa had. Of u wilt zich alleen op hiv laten testen. De meeste mensen willen gewoon zekerheid, bijvoorbeeld omdat u een nieuwe relatie aangaat of risico heeft gelopen. In dat geval biedt onze SOA-testwijzer uitkomst.
Meer informatie over de verschillende soa’s leest u op de pagina SOA-info.

4. Bestellen en anonimiteit?
Uw gegevens zijn bij ons in veilige handen. Wij geven uw gegevens nooit aan derden door en gaan uiterst zorgvuldig met uw privacy om. Voor een soa-afnameset hebben we een naam, geslacht en geboortedatum nodig. Voor de logistiek hebben we een e-mailadres en een adres waar we de testset in een neutrale verpakking naartoe kunnen sturen nodig. U kunt betalen met een creditcard of via iDeal. Aan uw bank wordt alleen ‘MultiSafepay’ en de naam STA gecommuniceerd.
Als u extra privacy wilt, kunt u:
  • een fictieve naam opgeven.
  • een apart e-mailadres aanmaken, bijvoorbeeld via Gmail.
  • een ander adres opgeven waar we de afnameset naartoe kunnen sturen. Dat kan een postbus zijn, het adres van een kennis of naar een afhaalpunt voor pakjes. Bij zo'n afhaalpunt moet u een identiteitsbewijs laten zien, maar u kunt het pakketje voor iemand anders (de fictieve naam) ophalen. Er zijn ophaalpunten in heel Nederland.


5. Toezending
Nadat wij uw betaling hebben verwerkt, ontvangt u direct een e-mail met uw inlogcode voor het afgeschermde deel van deze site, waarop u later de uitslag kunt zien. Dezelfde of de volgende werkdag (afhankelijk van de besteltijd) nadat u die e-mail heeft ontvangen, wordt de soa-afnameset naar u verstuurd.

6. De Soa-afnameset
Zeker als u de eerste keer de soa-afnameset gebruikt is het goed om er rustig de tijd voor te nemen en de gebruiksaanwijzing goed door te nemen. Er is ook duidelijke videohandleiding. De meeste mensen zijn er de eerste keer ongeveer 15 minuten mee bezig. De meesten die de soa-afnameset al een keer gebruikt hebben, zijn er binnen tien minuten klaar mee.

7. Binnen 5 werkdagen bekend
U ontvangt een e-mail zodra de uitslag bekend is. U kunt dan met uw inlogcode naar de afgeschermde pagina op de site.