Wij gebruiken cookies voor de beste ervaring van de website. lees privacyverklaring. accepteer >

Voorkomen van een SOA

Vrijen met condoom is een van de meest effectieve manieren om overdracht van SOA's en om zwangerschap te voorkomen. Condoomgebruik is succesvol als je een condoom op zak hebt, het condoom op de juiste wijze gebruikt en als je condoomgebruik bij je sekspartners ter sprake kan brengen. Condooms gebruiken lijkt makkelijk, toch adviseren we iedereen om te oefenen met het omdoen van condooms.
Met gemak een condoom op de juiste wijze aanbrengen voorkomt teleurstellingen en draagt bij aan een positieve sekservaring voor jou en je sekspartner.

Tijdens het vrijen kan er iets misgaan met het condoom
Het condoom kan bijvoorbeeld scheuren of afglijden, dit wordt ook wel condoomfalen genoemd. Maar de meeste problemen met condooms komen door verkeerd gebruik, hieronder vind je enkele tips om condoomgebruik tot een succes te maken.

Tips om condoomfalen te voorkomen:
Loop stap voor stap de condoom instructie door.
Gebruik glijmiddel op waterbasis, olieproducten zoals massageolie beschadigen het condoom
Penetreer met condoom niet langer dan 15 minuten, breng na 15 minuten een nieuw condoom aan
Een condoom omdoen als de penis stijf is
Gebruik altijd glijmiddel bij vaginale en/of anale seks

Wat moet je doen als tijdens of na het vaginale sekscontact blijkt dat het condoom is gescheurd of afgegleden?
Voor vrouwen
Heb je vaginale seks gehad en het condoom bleek na afloop gescheurd te zijn dan is het belangrijk om:
  • veel te drinken en te plassen.
  • rond blijven lopen of gaan staan zodat je eventueel sperma uit je vagina kan laten lopen.
Wat je niet moet doen
Ga niet spoelen. De vagina inwendig spoelen met een vaginale douche is sterk af te raden. Door de vagina te spoelen stuw je het sperma en/of andere ziektekiemen hoger in de vagina. Ook vergroot je de kans iets inwendig te beschadigen waardoor je juist meer risico loopt op overdracht.
Ongeveer 1-3 weken na het condoomfalen kun je je laten testen op bacteriƫle SOA (chlamydia en gonorroe). Een syfilistest kan 3-4 weken na het condoomfalen en een betrouwbare HIV antistoffen test 1-3 maanden na het condoomfalen. Ben je ongerust over het sekscontact wat je hebt gehad en bang dat je sekspartner mogelijk HIV besmet kan zijn, neem dan binnen 2 en uiterlijk binnen 72 uur contact op met je huisarts, Spoedeisende Hulp Afdeling van een ziekenhuis bij jou in de buurt of GGD voor het inschatten of je in aanmerking komt voor Postexpositie Profylaxe (PEP). Een PEP kuur kan mogelijke virus overdracht voorkomen.

Wat moet je doen als tijdens of na het anale sekscontact blijkt dat het condoom is gescheurd of afgegleden?
Voor mannen en vrouwen
Heb je anale seks gehad (penis van je sekspartner in je anus) en het condoom bleek na afloop gescheurd te zijn dan is het belangrijk om:
  • de anus aan de buitenkant voorzichtig schoon te spoelen met lauwwarm water.
Wat je niet moet doen
Ga niet spoelen. De anus inwendig spoelen met een klysma is sterk af te raden. Door de anus te spoelen stuw je het sperma en/of andere ziektekiemen hoger in de darm. Ook vergroot je de kans iets inwendig te beschadigen waardoor je juist meer risico loopt op overdracht ziekten. Ongeveer 1-3 weken na het condoomfalen kun je je laten testen op bacteriƫle SOA (chlamydia en gonorroe). Een syfilistest kan 3-4 weken na het condoomfalen en een betrouwbare HIV antistoffen test 1-3 maanden na het condoomfalen. Ben je ongerust over het sekscontact wat je hebt gehad en bang dat je sekspartner mogelijk HIV besmet kan zijn neem dan binnen 2 en uiterlijk binnen 72 uur contact op met je huisarts, Spoedeisende Hulp Afdeling van een ziekenhuis bij jou in de buurt of GGD voor het inschatten of je in aanmerking komt voor Postexpositie Profylaxe (PEP). Een PEP kuur kan mogelijke virus overdracht voorkomen.

Bang om zwanger te raken?
Haal dan een morning-after-pil, deze is verkrijgbaar bij drogist en apotheek. Het innemen van de morning-after-pil moet binnen 72 uur na het onbeschermde seksueel contact.

Welke test moet je doen?
Ben je niet zeker welk risico je hebt gelopen en welke SOA test je zou moeten doen? Beantwoord dan de vragen van de testwijzer. Je krijgt dan helder inzicht in welke test voor jouw situatie het meest geschikt is.